Terápiák

McKenzie terápia

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • porckorongsérv
 • karba, lábba kisugárzó fájdalom, zsibbadás
 • derékfájás
 • hátfájás
 • nyaki fájdalom

A módszert az Új-Zélandi származású Robin McKenzie dolgozta ki az 1960-as években, elsősorban porckorongsérves problémák esetén használjuk. Megfigyelte, hogy bizonyos mozdulatok ismétlésével gyorsan enyhíthetőek az akár a karba, lábba is kisugárzó, illetve a helyi derék-, hát-, nyaki fájdalmak. Az ismételt mozgásokon alapuló vizsgálat és kezelés során megkeressük azt a mozgásirányt, amivel a páciens tünetei enyhülnek, vagy akár meg is szűnnek és ezzel az iránnyal dolgozunk. A terapeuta a mozgások vizsgálata során figyeli a tünetek alakulását, amiből a probléma okára tud következtetni és azt szünteti meg. A pácienst ellátjuk információval a fájdalmával kapcsolatban és megbeszéljük, hogy mit gyakoroljon, illetve átadásra kerül az is, hogy mit nem érezhet az otthoni gyakorlás alatt. Ezzel saját kezet kap a panaszai megszüntetésében és a kiújulás megelőzésében is.

Schroth -3D Scoliosis- terápia

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • gerincferdülés (Scoliosis)
 • Scheuermann betegség
 • tartási problémák

A módszert az 1920-as években Katharina Schroth fejlesztette ki, aki saját magán kísérletezte ki, hogy milyen mozdulatokkal tudja a lehető legjobban korrigálni gerincferdülését, csökkenteni a bordapúpját. Lánya később orvosokkal fejlesztette tovább a módszert. Az így kialakult Schroth gyakorlatokkal három dimenzióban érünk el korrekciót, azaz nem csak az oldalirányú elhajlást, hanem a csigolyák elfordulása következtében kialakuló bordapúpot is kezelni tudjuk. A helyes tartás beállítása után maximális megfeszítést és nyújtózást kérünk, ami által a lehető legszimmetrikusabb tartásban erősítjük az izmokat. Így a csigolyákat kedvezőbb helyzetben éri a terhelés, ami a progresszió megelőzését segíti elő. A helyes légzéstechnika elsajátításával javítjuk a gerinc és a mellkas deformitását, miközben javul a páciens légzésfunkciója. A gyógytornász visszajelzése és a tükörkontroll által a páciens megbomlott testképe visszaállítható, megtanulja, hogy milyen a megfelelő testtartás, hogyan tudja azt elérni és a mindennapjaiban is alkalmazni.

Fascia Disztorziós Modell

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • helyi- vagy kisugárzó fájdalom a lágyrészekben
 • mély fájdalom az ízületekben
 • bizsergés, zsibbadás
 • mozgásterjedelem beszűkülés, merev ízület (befagyott váll)

A Steven Typaldos D.O. által kifejlesztett módszer ma az egyik leggyorsabban terjedő, leghatékonyabb mozgásszervi fájdalomcsillapító technika. A fascia a testen belül egy mindent mindennel összekötő szövetünk. Ez a sokoldalú bőr alatti szövet, mindenhol megtalálható, ezért a testet érintő minden elváltozásnál zavart szenved. Így rándulás, húzódás, törés, helyi vagy kisugárzó fájdalom, mozgásterjedelem csökkenés esetén a fascia is sérül, azt is kezelni kell. Typaldos hat különböző elváltozást diagnosztizál a páciens testbeszéde alapján, ezeket nevezi disztorzióknak. Kezelésük egyszerű és gyors, a módszer lágyrészeken történő nyomásokat, húzásokat, ízületközeli fogásokat tartalmaz, melyekkel akár egy kezelés alatt is jelentősen csökkenthető a fájdalom. Friss és krónikus, régóta fennálló panaszok esetében is sikeresen használható a módszer, segítségével megszüntethető a fájdalom, így helyreállítható a helyes funkció.

Simons és Travell-féle trigger és tenderpont terápia

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • helyi izomfájdalmak
 • kisugárzó fájdalmak, zsibbadás

Az első kutatásokat Janet G. Travell és David G. Simons végezték, ezzel lefektetve a módszer alapjait. Megfigyeléseik alapján az izmokban illetve az izom-ín határán kialakulhatnak kis csomók, ún. triggerpontok, amelyek helyi vagy távolabbi területre kisugárzó fájdalmakat váltanak ki. A tenderpontok helyi fájdalmat okoznak, ez jellemző például a vállöv tájékán. A kisugárzó fájdalmat okozó triggerpontok esetében viszont a fájdalom máshol jelentkezik, mint ahol a probléma van, így az könnyen összekeverhető más mozgásszervi panaszokkal, például ha a törzs izomzatában jelentkező csomó egy ízületi fájdalmat imitál. De ezen pontok ismeretében megtalálható a fájdalom valódi eredete és ezzel a panasz gyorsan megszüntethetővé válik.

Medical Flossing

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • mozgásterjedelem csökkenés
 • fájdalom
 • szöveti letapadás
 • rövidült, feszes izomzat
 • fájdalom a mozdulatok kivitelezése közben

A Medical Flossing egy kompressziós- mobilizációs technika, melynek segítségével a kezelt testrész összes struktúrájára hatni tudunk. Egy speciális gumiszalagot tekerünk a problémás területre, minden oldalról a megfelelő mértékű húzással, majd aktív gyakorlatokat adunk a páciensnek. Egy-két perc elteltével eltávolítjuk a szalagot és újra megvizsgáljuk az adott terület funkcióját. A módszer segítségével növelhető a beszűkült mozgásterjedelem, javul a terület vérkeringése, a folyadék elvezetése, csökken a tónus, oldódnak a károsan kialakult crosslinkek, javul az izom teljesítménye, az ízület mechanikája és csökken a fájdalom.

Dorn terápia és Breuss masszázs

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • gerincpanaszok
 • ízületi fájdalmak, sérülések
 • izomfeszesség

A Dieter Dorn által kidolgozott módszer lényege, hogy a végtaghossz különbségek aszimmetriákat hoznak létre a testben, ami kórós elváltozásokhoz vezet. Ennek a vizsgálatával és kezelésével indul a terápia, majd végigvizsgáljuk a gerinc ízületeit és ahol blokkot találunk, megkezeljük. A blokkok oldása mozgás közben történik, amikor a környező izmok aktívan dolgoznak, így a kezelés biztonságosan kivitelezhető. A páciensnek az elvégzett terápiát otthon is folytatnia kell, hogy az elért változások megmaradjanak, ezért önkorrekciós gyakorlatokat kap, melyeket lehetőleg minden nap végeznie kell. Belső szerveink működészavara is kapcsolatban lehet a gerincünk állapotával, hiszen összeköttetésben állnak a csigolyákkal, így azok helyretétele elősegíti a belső szervek gyógyulását is, illetve pszichés problémákra is hathatunk a kezeléssel.

A terápiához kapcsolódó Breuss masszázs egy lágy, lazító masszázs, mely elősegíti a porckorong regenerálódását, segíti az izmok és a kötőszövet ellazulását, könnyebbé teheti a Dorn terápiát, ha előtte végezzük. A két módszert külön, egymástól függetlenül is használhatjuk.

Kinematic Taping – Funkcionális elasztikus taping

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • gerincpanaszok
 • ízületi és izom eredetű fájdalmak (bokasérülés, teniszkönyök, golfkönyök, térdpanaszok, vállproblémák, stb.)
 • egyéb mozgásszervi problémák kiegészítő terápiájaként

A panaszok elemzését követően a problémát kiváltó struktúrát kezeljük a megfelelő módszerekkel, majd a terápia hatásosabbá tételéhez az érintett területre Kinesio Tape-et helyezünk fel, hogy az elért funkció, korrekció tovább megmaradjon. A speciálisan erre a célra kifejlesztett elasztikus szalagok segítik a duzzanat, ödéma csökkentését, aktiválják az izmokat, támogatják az ízület mozgékonyságát, csökkentik a fájdalmat.

Stretching és fascialazítás hengerrel

Milyen problémák esetén ajánlott:

 • feszes, rövidült izomzat
 • kötött szövetek
 • mozgástartomány csökkenés

A stretching, azaz a nyújtás kiemelten fontos az ízületek, izmok állapotának, erejének megőrzése érdekében. Amennyiben egy izom túlságosan meg van rövidülve, nem tud ellazulni, akkor valójában megfelelően megfeszülni sem tud. Ez egy sor káros következményt von maga után, ezért érdemes figyelmet fordítani a nyújtásra, lazításra is. Ennek egyik eszköze az SMR henger, mellyel hatékonyan kezelhetők a szövetek otthon is.

Holisztikus Medicina Alapítvány: Manuálterápia 1-2. rész: Medence és
lumbális gerinc vizsgálata és kezelése

A manuálterápia kézzel végzett vizsgáló és kezelő fogásokat tartalmaz, amelyek segítségével a mozgató szervrendszer problémáinak oldását tűzi ki célul pontos anatómiai és biomechanikai szabályok figyelembevételével.